e e b PEENES — s el k= o

} == - T T

No.23/23/05-R&R(Vol.ll)
Government of India
Ministry of Power
(R&R Cell)

.............

Dated: 6™ August, 2007
To,
The CMD, PTC India Ltd.
2nd Floor, NBCC Tower
15, Bhikaji Cama Place
New Delhi—= 110 006

Subject: Regarding provisions of the Electricity Act, 2003
Sir,

| am directed to refer to your letter dated 7th May, 2007 on the above subject and
to convey that,

(i) Section 9(2) of the Electricity Act 2003 gives the right to open access to a
person who has constructed a captive generating plant and maintains and
operates such a plant (as defined under Electricity Act, 2003 and the Rules
made hereunder), for the purposes of carmrying electricity from the captive
generating plant to the destination of his use subject to availability of
adequate transmission facility, This provision is distinct from the open access
which is to be introduced in phases by the State Electricity Regulatory
Commissions (SERCs) under Section 42 for the consumers other than
captive users on payment of cross subsidy surcharge, if any. Therefore, the
nght to open access for captive generating plants fiows from Section 9(2)
and not from Section 42 (2) and hence is not dependent upon introduction of
open access by SERCs under Section 42 of the Act

(ii) However, supply of surplus power from a captive generating plant to non
captive consumers will be covered by the provisions of Section 42 of the Act.

Yours faithfully

Yl

(Alok Kumar)
Director

Ph: 2371 4000

Copy to Joint Secretary (IPC), Ministry of Power



